Maydayly

Maydayly 9 - Fiscus

Lieve leden,

 

Graag neem ik jullie mee naar een bestuurstaak waar jullie leden vaak van alles over te zeggen hebben. De een heeft er bewondering voor, de ander wordt er enorm gek van om voor de zoveelste keer die avond van het achterdek weggestuurd te worden. 

 

Ik heb het natuurlijk over een avond verantwoordelijk zijn op de borrel!

 

Na lekker bij m’n ploeg of dispuut gegeten te hebben is het tijd om naar de boot te gaan en de boel klaar te maken. Rond kwart voor negen ben ik samen met de tappers aan boord om de bar klaar te maken, eventueel water te tanken, en te zorgen dat de boot klaar is voor een goede escalatie. 

 

Met de nodige hitjes zorgen we dat we goed in de stemming komen en genoeg energie hebben voor de rest van de avond. Soms komen de eerste mensen om 21:00 al binnendruppelen en wordt er een lekker speciaalbiertje gedronken aan de roeftafel. Soms wordt er een spelletje gedaan, erg leuk om als verantwoordelijke lekker mee te doen (zonder veel bier helaas) en te lullen over van alles en nogwat. 

 

Rond 23:00 is het vaak ineens zo vol dat de tappers het enorm druk hebben met iedereen van een lekker drankje  voorzien. De tap staat bijna non-stop aan en iedereen, inclusief de tappers en ik, heeft zin in de avond. Ik vind het altijd erg leuk om iedereen weer te zien en te spreken. Mensen vragen me vaak of ik het niet heel stom vind om de hele avond aanwezig te zijn en niet te mogen drinken. Eigenlijk vind ik dit op z’n tijd juist wel heel leuk. In nuchtere staat maak je alles heel anders en beter mee dan wanneer je zelf ook zat bent. Zo heb ik al heel veel mooie verhalen aan mogen horen; van ploegfrustraties tot liefdesdrama’s. Ook de verhalen over hoe erg de verantwoordelijke en de tappers gewaardeerd worden komen regelmatig voorbij. Daarnaast is er natuurlijk het beruchte achterdekbeleid. Gelukkig weet iedereen heel goed wat dit inhoudt, soms vinden mensen het echter nog wel eens leuk om het randje op te zoeken. Als politie-agentje sta ik dan bij de deur mensen binnen te houden of weg te laten gaan. 

 

Verder gebeuren er ook genoeg dingen die niet te voorspellen zijn. Denk aan een verstopte wc, een alarm dat afgaat mensen die willen tongen in het voor, tappers die nét iets te diep in het glaasje hebben gekeken, etc.

 

Gedurende de nacht stroomt de boot steeds een beetje meer leeg met mensen die verder gaan dansen in de stad, en mensen die toch een beetje verstandig (of te lam) zijn en lekker gaan slapen. Op een gegeven moment is het wel mooi geweest en wordt voor ieders bestwil het prachtige nummer Noorderplantsoen opgezet. De avond eindigt in een gemoedelijke kring waar iedereen die nog aanwezig is elkaar stevig vastpakt en luidkeels mee blèrt met het nummer. Wanneer dit ten einde is wordt iedereen vriendelijk verzocht toch echt te boot te gaan verlaten. 

 

Wanneer de boot leeg is, kan de grote schoonmaak beginnen. Als bestuursverantwoordelijke heb je de nobele taak om de wc’s spik en span achter te laten. Verder zorg je er met de barcie voor dat de bar, het ruim en de roef eruit zien alsof er nooit een feestje is geweest. Dit om een paar dagen later later weer een mooi borreltje neer te zetten! 

 

Wanneer de boot helemaal schoon is, wordt er vaak nog even nagezeten met een welverdiend drankje. Daarna zijn we allemaal zo kapot, dat we lekker naar huis gaan en rond een uur of 5 heerlijk in bed liggen. 

 

Goed, ik hoop een beetje een beeld te hebben gegeven van een avond als bestuursverantwoordelijke op een Maydayborrel. Ik vind het altijd leuk om de borrel ook eens van de andere kant mee te maken. Echter sta ik ook zeker graag aan de andere kant met een biertje in m’n linkerhand :). 

 

Tot snel op de boot en liefs,

 

Fenna Schuitema


 


22mrt

Maydayly 10 - Zeilcommissaris

Maydayly 10 - Zeilcommissaris   Jeeeeeeeetje wat duurt die winterstop lang zeg! En wat moet je als Zeilcommissaris eigenlijk doen als al...

18jan

Maydayly 8 - Abactis

Maydayly 8 - Abactis Lieve Leden, Afgelopen keer schreef Lars een heel mooi stuk over 2022. Terugblikken op 2022 is nu al verleden tijd...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren