Wedstrijdzeilen

Mayday promoot het wedstrijdzeilen onder haar leden. Naast de interne wedstrijden met de eigen valken en nationale studenten kampioenschappen vaart Mayday wedstrijden in twee verschillende disciplines met haar Klipper en Skûtsje (in bruikleen). Ook wordt er deelgenomen aan de verenigingscompetitie. Hierbij is Mayday ingedeeld in District Noord waar we varen tegen VWDTP (Paterswoldsemeer), ZZ (Zuidlaardermeer), ZKZM (Leekstermeer) en ZVOSS (Schildmeer).

Interne wedstrijden en nationale studenten kampioenschappen

In het voorjaar en in het najaar worden er door Mayday zelf interne wedstrijden georganiseerd op het Paterswoldse meer waar de valken liggen. Hier kan iedereen kennis maken het met wedstrijd zeilen en in het voorjaar strijden voor de PW’meister bokaal. Deze wordt jaarlijks uitgereikt onder de leden voor de gene die de meeste interne wedstrijden heeft gewonnen.

Naast de interne wedstrijden organiseert Mayday ook zeil wedstrijden die worden niet alleen intern zijn maar voor alle studenten in heel Nederland. De Nederlandse Studenten Kampioenschappen. Zo organiseert Mayday elk jaar rond mei het NSK Matchracen.

Matchracen is een discipline binnen de zeilsport waarbij twee boten onderling een wedstrijd varen. Ten opzichte van racen met meer boten zijn de tactieken hierdoor heel anders, omdat je maar op één tegenstander hoeft te focussen. Bovendien zijn de regels en procedures net anders waardoor de twee boten continu bij elkaar in de buurt zijn. Zeilers moeten goed gebruik maken van deze regels en zo de tegenstander achter zich houden. Matchracen is daardoor een spectaculair tactisch spel op het water.

Iocc_voorkant.jpg

Wedstrijd skutsje de Swanneblom

De Swanneblom is het skûtsje waarop sinds 2015 gevaren wordt in wedstrijden als de Prinsenhoftocht, Lemmer Ahoy, de Slag om Heech, het SLAK en de IFKS. De Swanneblom is 17,55 m lang wat betekend dat het schip mee vaart in de kleine A klasse van het IFKS. In deze klasse vaart ook de Amsterdamse Studentenzeilvereniging Orionis met hun skûtsje. Hun skûtsje de Tiid Sil ’t Leare is sinds 2014 in eigen bezit.

De_swaneblom.jpg

​Nicolaas Mulerius

De Nico doet ieder jaar mee met tenminste vier races. Dit zijn de momenten waar we strijden tegen gelijksoortige schepen, vooral tegen mensen wiens beroep is om te varen. We halen dan het maximale uit het schip, alles op alles zetten om zo hard mogelijk te zeilen! De afgelopen jaren varen we goed mee in de top 5, en winnen we ook vaak een aantal races!

De races die we varen zijn:

Brandarisrace: Deze is in oktober, en is van Harlingen naar Terschelling. De afgelopen keren zijn we in onze klasse eerste geworden, een hele prestatie voor een studentenclub als je bedenkt dat de meeste andere deelnemers het hele jaar door voor hun beroep varen! Vooral het feest in de Bras en daarna in de OKA18 is legendarisch!

Klipperrace: Deze geweldige race vanuit Enkhuizen is een hele ervaring. Op zaterdag heb je de drie stedenrace, waarbij net buiten de havens van Urk, Medemblik en Stavoren een ton moet worden gerond. Hiervan moet je er twee kiezen, hier valt dus een tactische keuze te maken! De race begint altijd met een ankerstart in de vaart voor de haven van Enkhuizen, met de snelste acheraan en de langzaamste vooraan. Je kunt je wel voorstellen dat dit hele spannende situaties oplevert!

Op zondag wordt de Olympische baan gevaren, meestal een trapeze of een driehoeksbaan. Deze is iets uitvergroot voor het type schip(ze zijn allemaal langer dan 20 meter), maar het blijft redelijk kort en dus erg hard werken! In deze wedstrijd kan van alles gebeuren, en het blijft dus tot het einde spannend!

Beurtveer: Het Beurtveer is een race van Workum naar Amsterdam, en weer terug, waarbij ook de havens Urk, Volendam, Medemblik, Lemmer en Hoorn aangedaan worden in een volgorde die je zelf mag bepalen. Dit alles moet zonder motorgebruik en zonder elektronische navigatie. Er wordt dag en nacht door gezeild, wat dit een extra uitdagende en bijzondere race maakt! Wij hebben als Mayday deze race één keer gewonnen en varen al meerdere jaren met de snelste schepen mee!

Pieperrace: De pieperrace is de enige race die wij niet in oktober varen, deze wordt namelijk in het voorjaar(meestal april) gevaren. Deze race wordt vanuit Volendam gevaren.

43952139_2047022048710985_6398065201479942144_o.jpg

Onze sponsoren