Klipperopleiding

De klipperopleiding is een interne opleiding waarin je wordt opleidt tot (uiteindelijk) zelfstandig schipper op de Nico. Eerst leer je de basisvaardigheden om je vingers heel te houden als motormaat, daarna krijg je verantwoordelijkheid over de aansturing van het voordek als zeilmaat. Je zet de opvarenden aan het werk om het zeil te zetten, te trimmen en voor de overstag iedereen op tijd op de juiste plaats te hebben zodat de boot ook daadwerkelijk overstag gaat op het moment dat het moet. Buiten de vaargeul wordt het spannend, je kan vastlopen op de zeebodem. De uitdaging is dus om de boot met alle opvarenden te varen. Een hele sociale functie waarvoor flink wat zeilinzicht nodig hebt – de Nico is weinig vergevingsgezind.

Vervolgens ga je aan de slag in het traject tot motorschipper waarin je leert zelfstandig met de Nico te manoeuvreren op de motor. Ook op de motor bemoeien de wind en stroming zich met de vaarrichting van de boot. Daar staan honderdzestig paarden bediend met een gashendel en een roerblad tegenover. Als de NM eenmaal in beweging is blijft ze in beweging.

Sommigen vergelijken het varen met de Nico als het rijden op een vrachtwagen, maar dan op ijs.

Snap je het varen met de Nico op de motor? Dan kun je verder opgeleid worden tot zeilschipper. Je mag dan de NM zelfstandig varen onder zeil. De NM is een groot schip en doet enkel wat je wil als de omstandigheden goed zijn, wind, koers, zeilstanden, zeiltrim, zwaarden, en het belangrijkste: de bemanning. Is een van de zaken niet-optimaal gaat een manoevre in de soep.

Hogere klipperkunde komt kijken bij een wedstrijd als Het Beurtveer waarin zeven havens aangedaan moeten worden zonder gebruik van de motor. Opkruisen in nauw vaarwater, hogerwallen, lagerwallen, maar dan met 200 m2 zeil en tachtig ton.

Uiteraard wordt je professioneel begeleid door een van de opleiders. Neem contact op met de Klipper zeilcommissie (KZcie@gszmayday.nl) over vragen over de opleiding of een opleidingsweekend. Aanmelden voor de opleiding kan ook via Opleidingscommissie. In de Mayday wiki vind je veel documentatie over de klipper.

80 ton staal liegt niet. Kun je zeilen of doe je alleen maar alsof?

Onze sponsoren