Nicolaas Mulerius

Zeilen op de Nico is een hele ervaring. Met alle opvarenden ben je overgeleverd aan de elementen van de natuur. Ervaar het buiten zijn, het zout op je lippen en de wind door je haren.

Met twee man wordt er intens hard aan de tuiglier gedraaid om het grootzeil te zetten en met elke slag van de lier voel je dat het schip snelheid pakt. Met vermoeide armen kijk je omhoog en zie je de immense grootte van het zeil, het kan niet anders dan dat deze flink wind zal vangen. “Vijf knopen!” roepen ze vanaf het achterdek.

De fok wordt gehesen, nog een grote lap erbij. Vervolgens start het ratelen van de lier van de kluiverval. “Acht knopen!” wordt er geroepen. Je ervaart hoe elke windvlaag de snelheid verder verhoogt en hoe je je verplaatst op puur natuur energie.

Je vaart het schip echt met z’n allen, het is geen wonder dat teambuildingsuitjes nogal eens op dit soort schepen worden georganiseerd. Dit maakt het varen op de Nico tot een bijzondere en gezellige ervaring.

Naast het droogvallen is ook nachtzeilen erg bijzonder. Vertrekken en vol genieten van de zonsondergang en in het donker in het maanlicht de betonning van de vaargeul proberen te spotten.

Opleidingsmomenten
Er wordt actief op de Nico getraind. Tijdens een van de vele weekenden leer je allerlei aspecten van het klipperzeilen. Op dit soort weekenden zoeken we vaak het Lauwersmeer of de Eems op. Doordat er intensief wordt gewerkt aan je vaardigheden leer je elk weekeind weer iets. Ook voor een Klipperweekend hoef je geen ervaring te hebben in het zeilen op grote schepen of te kunnen zeilen. Deze weekenden staan voor alle leden open. De nadruk ligt bij een Klipperweekend met name op leren (klipper-)zeilen, maar het zijn zeker gezellige weekenden waar genoeg ruimte is om een feestje te bouwen en om te relaxen.

Chillweekenden en chillweken
Regelmatig zeilt Mayday tijdens een tocht naar één van de Waddeneilanden voor een altijd legendarisch avondje stappen of we vallen midden op het wad droog voor een nacht slaap. Tijdens de Zomerwaddenweken en Winterwaddenweek zeilt de Nico naar gebieden waar we niet zo vaak komen. Tijdens zo’n vakantieweek op de Nico ontstaat al snel een hechte groep.

Wedstrijden
Elk jaar vaart de Nico een aantal wedstrijden, zoals het Beurtveer, de Klipperrace, de Borkumrace en de Brandarisrace. Nadat we in 2010 bij de Olympische baan van de Klipperrace 1ste zijn geworden van de B-klasse, nestelen we ons steeds vaker in de bovenste regionen van bovengenoemde wedstrijden. Een hele nette prestatie voor een club studenten!

Iedereen kan mee
Als je het je leuk lijkt om een keertje mee te gaan, is ervaring met het varen op een groot schip niet nodig. Als je überhaupt helemaal geen zeilervaring hebt is het al mogelijk om mee te varen op de Nico. Je mag, zelfs al heb je nooit eerder gezeild, een stuk bezeild sturen en dat is machtig!

Vaarkalender
Alle vaardagen van de Nicolaas Mulerius worden bijgehouden in de Vaarkalender. Binnen de Klipperzeilcommissie is hier een aparte functie voor: ‘De Vaarkalender’. 

Onze sponsoren