Nieuws

Wedstrijdweekend Nicolaas Mulerius vs Willem Jacob

Afgelopen weekend zou de jaarlijkse klipperrace plaatsvinden, helaas is er nog steeds een pandemie gaande dus was het geen goed idee om met 52 klippers bij elkaar te komen. Dus dachten wij, wij willen wel gaan zeilen. De Willem Jacob was het hier wel mee eens en een wedstrijdweekend kon beginnen.

Vrijdag is de Nico met 14 man richting lauwersoog gevaren om daar alvast een beetje te oefenen. ‘S avonds mochten vier gelukkige studentjes overstappen naar de ingetimmerde WJ omdat daar, door verkoudheid, toch wat mensen te kort waren.

Uitgeslapen en wel konden we zaterdag met een weersvoorspelling met vlagen van 30 knts, buien met hagel en onweer, uitvaren met misschien net 4 handjes te weinig aanboord van  beide schepen. Met een ankerstart met een slippend anker bij de Nico en een ton onder de WJ begon deze zware langebaan wedstrijd. Van het lauwersmeer tot aan de sluis met daar een tussenstand van WJ 1 – Nico 0. Op de waddenzee een nieuwe start, op navigatie tijd dit keer. Halverwege gekozen voor de kortere versie door het inzakken van de wind, de boei om en weer aan de wind finishen voor de sluis. WJ 2 – Nico 0.

Veilig en wel afgemeerd nog een theorieavondje als voorbereiding voor de komende dag.

Zondag! De dag waar we allemaal naar uitkeken! Er zijn twee umpires ingevlogen en Skydrone Sloten staat klaar. Het matchracen kan beginnen.

Als we dachten dat zaterdag zwaar was, dan hebben we het nu ineens 4x zo druk aan boord. Om de beurt over bakboord starten met telkens spannende pre-starts en verrassend tactisch spel voor zulke grote schepen met relatief onervaren schippers op dit wedstrijdvlak.

Om wat situaties te schetsen: Een loefactie waardoor de giek van de Nico over het dek van de WJ vloog, balletjes die meerdere malen tussen de schepen gehangen moesten worden en protest vlaggetjes die trots in de wind wapperden. Gelukkig blijft veiligheid voorop staan en zijn beide schepen zonder kras of stoot over de finish gevaren.

Na een spannend en zwaar weekend waar adrenaline harder stroomde dan de regen heeft de Willem Jacob gezegevierd, volgend jaar misschien de Nico?

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren