Nieuws

Artikel Leeuwarder Courant

Artikel Leeuwarder Courant

Actiegroep ‘22m² Club’ vecht voor het behoud van de houten zeilboot ‘22 kwadraat’. Er blijven steeds minder van over, omdat het aantal liefhebbers daalt. De club zet nu in op meer aandacht en erkenning.

‘We willen proberen dit type zeilboot weer op de been te krijgen”, vertelt Theo van Vliet, lid van de 22m² Club, over de doelstelling van de groep. De actiegroep is in het leven geroepen om de nog aanwezige zeilboten van hout te behouden voor de toekomst, want de animo daalt en zo ook het aantal overgebleven zeilboten. „In het verleden zijn er 85 gemaakt; nu zijn er nog maar 34 over, waarvan er 28 in goede staat verkeren”, concludeert Van Vliet. „Voor een nieuwe boot ben je zo’n 85.000 euro kwijt.” Volgens Van Vliet weerhoudt dat mensen ervan om er één te laten bouwen. „Er is dan geen vraag meer naar.” Daarom wil de club meer aandacht voor de boot.

Het promoten van de 22 kwadraat speelt om nog een andere reden een grote rol bij de club, „want de huidige bootbezitters worden ouder” . Om dit probleem aan te pakken heeft de club contact gezocht met studenten(zeil)vereniging GSZ Mayday uit Groningen om de passie voor dit type boot over te dragen. „De samenwerking met studenten is een mooie instroom en dat is heel belangrijk voor de toekomst.” Naast samenwerking wil de club nu de status van Fries Cultureel Erfgoed verkrijgen om het voortbestaan van de zeilboot te verzekeren.

Als Van Vliet gevraagd wordt waarom hij juist gevallen is voor een 22 kwadraat, noemt hij zowel het materiaal van de boot als ook de potentie. Vol passie vertelt hij over de zorgvuldigheid waarmee het hout in de boot is verwerkt. „Het zijn dunne latjes van 1 centimeter die precies op elkaar worden gelegd. Daarnaast zit er relatief veel zeil op de boot, dus komt hij heel gauw op snelheid. De 22m² vaart tot windkracht 4 zo andere boten voorbij.”

Op dit moment staat Van Vliets 22m², met de naam ’d’Obbe in goud op de boeg, in de loods van de zoon van botenlakker Jan Loopik in Heeg. Het vaartuig is klaar om vanaf vrijdag het hele weekend in de schijnwerpers te staan. De club zal dan tijdens de beurs Boot Holland in het WTC Expo twee boten presenteren, waarbij dertien liefhebbers over dit houten zeilboottype vertellen. Van Vliet: „Samen die passie delen en doorgeven, zorgt voor het voortbestaan van de 22 kwadraat.’’

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren