Nieuws

Waddenrace 2022

Waddenrace 2022

Hallo,

 

Hierbij het verhaal over de Waddenrace 2022 uit het scheepsjournaal geschreven door: Rozemarijn Panjer, André Laanstra, Gesine de Vries en Magchiel van Engelen 

Het was vrijdagavond, de allereerste Waddenrace voor de Nico en Mayday stond op het punt van beginnen. Dit mocht beginnen met het zetten van de mast en de eerste knakworsten waren er voor de bemanning van de overvaart. 

Dirk-Heine heeft voor dit weekend de meest actuele informatie meegenomen. Dit was hele fijne informatie, voor de schippers en de navigatie. De boodschappen waren daarentegen minder goed geregeld. 

Na de welkomstpraatjes van schippers Jan en Jacob en de KzCie, was het tijd voor een drankje en daarna vroeg naar bed.

's Ochtends om 7:00 ging de wekker, want de start was al vroeg, om 8:03 voeren wij de haven uit. We hadden een goede start en lagen op dit moment nog voor op de concurrentie. Met de eerste slagen achter de rug werd het definitieve besluit genomen om eerst naar Oudeschild te varen en daarna pas naar Den Oever. 

Vanwege de vroege start was er ook behoefte aan een vroege lunch, echter viel voor een aantal lunchmakers deze taak zwaar op de maag.

Nadat de havens van Oudeschild en Den Oever waren aangedaan, gingen we met de halfwinder richting Vlieland (blijkbaar doet deze het ook achterstevoren, binnenstebuiten en met halve knopen (dit adviseren wij niet!)). 

Één klein foutje verder gingen we met 0,9 knopen hobbelend over een zandplaat. Waarna we weer met 6 knopen verder konden varen naar Vlieland. Hierdoor is het gelukt om de Johanna Engelina in te halen. 

In de haven van Vlieland heeft de Nicolaas Mulerius nader kennisgemaakt met één van de meerpalen. Na een zeer snelle aanleg en afvaart, waren we weer onderweg met 160 vermoeide rendieren in het motorruim naar onze laatste haven van die avond, de haven van Terschelling. Waar na wikken en wegen de schippers het zware besluit hebben genomen om een langere pauze in te lassen dan reglementair vereist. Het bijkomende voordeel werd door Thirza snel benoemd: Beerenburg!, Deze was alleen zoek tot Magchiel ging zoeken en hij vond het natuurlijk op de plek waar het altijd staat. 

Deze avond hebben we met zijn allen genoten van een heerlijke kop warme chocolademelk met Beerenburg en slagroom (deze was eerst ook zoek).

Na een nachtrust hebben we zondagochtend rond 7:00 de haven van Terschelling weer verlaten. Met frisse moed, frisse tegenzin en een fikse stroom tegen werd aan de laatste etappe begonnen. Tijdens het opkruisen kwamen we nog een groepje van drie bruinvissen en een groep verzopen pinguïns op het voordek tegen. 

De keuze voor de langere pauze werd zeer gewaardeerd tijdens dit laatste stuk van de tocht, bij een stevige windvlaag bleken binnen golven ook mogelijk. En wel in de pan met knakworsten, ondanks ingrijpen van 4 omstanders kon niet worden voorkomen dat de knakworsten de lijzijde verkozen boven de loefzijde. 

In de haven van Harlingen aangekomen kwamen wij erachter dat de motor iets eerder uit had moeten gaan, maar dit werd door de wedstrijdleiding vergeven. Vervolgens was er een opdoekfeestje en is de mast voorbereid voor het strijken. Hierna was het de bedoeling om de wedstrijd te evalueren, echter werd de evaluatie na vijf minuten onderbroken door de binnenkomst van de winnende bemanning van de Alida. Dit heeft de start van de borrel aangekondigd en er werden vele biertjes gedronken. De eerste hinten van de spannende avond werden hier al zichtbaar. 

Na het vertrek van de onverwacht toch gezellige gasten werd het avondeten bereid op de typische Mayday manier, muziek, iemand coördineert, iemand roert in de pan, iemand is aan het snijden en de rest kijkt toe met een biertje in de hand. 

Na het avondeten is de evaluatie voortgezet onder de kundige leiding van Jan. 

"De waddenrace heeft ons gewogen en te licht bevonden." ~ Jan Vriesinga

De prijsuitreiking verliep zoals wel vaker, niet eerste, maar wel veel jaloerse gezichten bij de rest van de vloot.

 

Liefs,

Jan, Jacob, Cilia, Emile, Lotte, Marijn, Maud, Rozemarijn, Tijmen, Dirk-Heine, Gesine, Magchiel, Marrit, Merel, Sven, Tim, Dorrith, Koen, Maren, Matthijs, Rick, Thirza, André

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren