Nieuws

Nico wint Brandarisrace!

Nico wint Brandarisrace!

Nico wint Brandarisrace!

Geschreven door Lars de Kruif

 

Harlingen, 14 oktober 2022 - Het is zeven uur 's morgens. Je wordt wakker aan boord van de Nico. We liggen in de haven van Harlingen. Vandaag wordt de Brandarisrace gevaren. De bemanning wordt langzaam wakker terwijl de eerste gebakken eitjes langzaam worden klaargemaakt. Iedereen is opgetogen en heeft er zin in. Buiten is het mistig. De schippers en zeilmaten roepen iedereen langzaam naar buiten om hen de taken en functies aan dek uit te leggen. Iedereen krijgt een taak die zij die dag mogen uitvoeren.

Om 9:30 komen de schippers terug van palaver. Door het slechte zicht is de start vertraagd en zal de start van de race worden uitgesteld naar 11:10. Toch varen we eerder dan 11:10 de Waddenzee op. Zodra we de haven verlaten voelen we pas echt de kracht van de wind die er die dag staat. Dat wordt mooi schuin gaan! Klipper na klipper verlaat de haven en bereidt zich voor op de start van de race. Ondertussen kijkt de bemmanning van de Nico haar ogen uit naar alle klippers die voorbij komen. De start komt steeds dichterbij en langzaam maar zeker worden de zeilen van de verschillende klippers gehesen. En dan is het zover, de race gaat van start en al snel vormt zich een lange collonne van klippers die door de vaargeul naar Terschelling zeilt. 

Het doel is om als eerste bij Terschelling aan te komen. Er zijn twee klassementen voor klippers: grote klippers en kleine klippers. De Nico doet mee als kleine klipper en ligt in dat klassement al vrij snel op kop. Terwijl we aan het zeilen zijn gaat de Nico flink schuin en we krijgen veel snelheid. Langzaam maar zeker beginnen de grote klippers voor ons steeds dichterbij te komen, tot het moment dat de Nico zo hard gaat dat we zelfs grote klippers voorbijgaan. Na ongeveer twee uren varen komen we aan bij Terschelling. We hebben dan nog geen idee welke tijd we hebben behaald tijdens het varen van de race. De haven van West-Terschelling komt steeds voller te liggen met klippers en het dorp vult zich met alle klipperzeilers die die dag hebben meegevaren. 

's Avonds is het tijd voor de prijsuitreiking. Volgens de schippers maakt de Nico serieus kans om te winnen, maar het blijft spannend. In het kroegje "De Braskoer" wordt de winnaar bekend gemaakt. Ze beginnen met het klassement voor de kleine klippers en hatsa! De Nico heeft de eerste plaats gehaald. Hoe mooi is dat! Genoeg reden voor een mooi feestje in de OKA 18 tot in de late uurtjes. 

De volgende dag wordt de Nico met kleine oogjes teruggezeild naar Workum, waar de klipper klaarligt voor de start van het Beurtveer. We wensen de mensen die meegaan met het Beurtveer ontzettend veel succes en vaarplezier! 

 

De uitslagen van de Brandarisrace zijn terug te vinden op: www.kuiperbrandarisrace.nl. 

 

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren