Nieuws

Beurtveer 2021

Beurtveer 2021

Donderdag 21 oktober - Erik Klompmaker

Workum Medemblik

Beetje een geduld proef in de haven, we hadden helaas de laatste start plek geloot. Iedereen zien vertrekken en daarna uit een lege haven zelf vertrokken. Symbolisch het poortje nog even geopend en gesloten om echt de hekkensluiter te zijn. 

Aan het eind van het Soal bij het vuurtorentje waar Reid sr woonde de fok gehesen en laten zakken. Afgelopen jaar is hij overleden de bedenker en oprichter van de stront week. Ongeveer 40 jaar lang startte hij het hele gebeuren met een geweerschot en de woorden "en nu opgedonderd". 

Vervolgens met vol tuig over de startlijn geknald richting Medemblik. Moeite met hoogte houden gehad, zwaard bleek er maar half in te zitten. Paar keer overstag gegaan en de eerste concurrenten ingehaald. Helaas laatste slag net niet de haven bezeild dus ging de Elizabeth eerst naar binnen. Haven actie ging ondanks soepel en gingen tegelijk met de Elizabeth naar buiten. 5 minuten in de haven gewonnen. 

 

Medemblik Lemmer

Wisseling van de wacht. Eerste mensen gaan slapen en team eierbal (echt de wacht groep namen dit jaar... bitterbal, eierbal en kaassoufflé) was al begonnen met koken. Hoefden alleen de lasagne nog in elkaar te zetten en de oven in te schuiven. Klein momentje met een binnenvaartschip, kruisende koers opgeroepen maar nul reactie van hun dus moeten uitwijken. 

De eerste 25 mijl zitten er al weer op. 

Rak naar Lemmer ging hoog en hard mooi rak koken onder helling was wel wat uitdaging. Wind kakte er uit bij de baai en liepen langzaam in op de Willemina. Sloom maar gestaag de haven in lag de Willemina op beide aanleg palen dus moeten wachten. Met wat vliegwerk met de kop recht op de paal aangelegd en ben ik de steiger opgeklommen. Marijn de kant op geholpen, tijdens het wachten alle lijnen omgezet en voorbereid. Marijn weer de Nico in geduwd, zelf via het kluivernet terug geklommen. Afvaren ging moeizaam met weinig wind. Overstag wou niet met als gevolg dat we stil in de haven lagen. Willemina had hun haven kunstje ook af gemaakt en voer ook weg. Onze paden kruisten helaas... Voor het eerst motorminuten voor de Nico tijdens het beurtveer maar wel veel erger voorkomen. Resultaat: onze kluiverbomen in elkaar, die van ons lijkt op het moment van schrijven goed maar die van hun is achterover op hun voordek gevallen. Iedereen wel heel gelukkig. Anker er in, optionele rust opgenomen morgen ochtend maar kijken wat de schade precies is. 

 

Lemmer Enkhuizen

We zijn weer onderweg! Alleen klein beetje verfschade en een tie-wrap bij ons gelukkig dus de wedstrijd weer hervat richting de sluis bij Enkhuizen. De Willemina is gister avond nog vertrokken met de kluiverboom weer op zijn plek. De wind was gedraaid dus het was wat werk om de haven uit te komen. De bijboot het water in met 400 meter lijn en een anker zodat we naar het haven hoofd konden jagen. Daarna een stukje gekruist om de baai uit te komen. Stemming zit er wel weer in wat fijn is. Net nacht rust gehad maar heb met team bitterbal nu rust. Planning vanavond/nacht in Durgerdam de volgende verplichtte rust. Beurtveer is nu 3 lange dagtochten geworden. 

Mooie wind op het rak, schip gaat een graad of 15 a 20 schuin. Mist op komen zetten zicht is matig, geen idee van de exacte locatie maar gaan wel de goede kant op. Net wrapje op bed gekregen net vakantie zo. 

 

Enkhuizen Hoorn 

Wind trekt nog een tandje aan. Het voordek is wat nat met spray van de golven. Eerste rif er in getrokken meer wind is het vooruitzicht. Nu z'n 2 uurtjes van Hoorn af nu. Ruime wind er in zo als het lijkt en bezeild er uit. Tweede rif er ondertussen ook in. 

Had een blik op de kaart geworpen en voorspelling gedaan naar Emile toe hoe de haven actie zou zijn. Ruime wind aanvaren, grote havenhoofd in, aanleggen op een spring hard afstoppen, lijn om de kop voor het draaien, zeilend het jachten havenhoofd uit. Gerco komt half uur later naar het voordek met het plan voor de haven. Precies wat ik bedacht had, nice. Plan ging ook soepel in de haven, fok had misschien iets langer kunnen blijven staan maar beter zo dan hard de kant in. 

 

Hoorn Volendam

Het gaat hard en schuin en gaan met mooi tempo naar Volendam. Haven is misschien wel beetje uitdaging. Havenmond is geloof ik in de wind als ik het goed onthouden heb en de aanlegsteiger lage wal. Gaat wel wat energie kosten. Eerst maar eens beginnen met eten koken

Volendam ging soepel, even wat extra hoogte en gang er uit voor de Deinemeid die uit de haven kwam. Ging wel hard de haven in uit eindelijk maar ging goed. Spring hard er in gesnokt voor het begin van de draai. Lijn om de kop voor de rest van de draai. Jaaglijn naar de kop van de haven voor het er uit trekken. 11 minuten all set and done, nice.  Next stop frituur ehh ik bedoel Durgerdam. 

 

Volendam Durgerdam 

Aan de wind weer verder, eind avond en dag altijd iets minder wind dus 2e rif eruit. 

2e dutje van de dag lijkt wel vakantie is het ook soort van heb hier vakantie dagen voor opgenomen. Keuken weer zeevast gezet daarna nog stukje gezeild. Met vollemaan naar Durgerdam gevaren. Anker er in nog eventjes eten en dan frituur en pils. 

Frituur sessie was heerlijk, lekker wat bitterballen verder en twee biertjes er in. Na een nachtje in Durgerdam is het plan en op met het eerste licht weer te gaan. Word lange dag maar bedoeling is via Blocq van Kuffeler en Urk met het laatste licht in Workum te finishen. Wel veel wind voorspelt dus zal wel beetje pittig worden. 

 

Durgerdam Blocq van Kuffeler

Rattestaart deze ochtend,, zouden anker op maar uitstel zodat we niet met de zwaarste wind blocq in hoeven. Rattestaart #2 Waterman vertrekt echt net 1 minuut voor ons, laten hun eerst vertrekken anders liggen we samen in de haven straks. 

Binnenvaarder ingehaald best leuk voor de verandering andere hebben moeite met inhalen. Conclusie we gaan hard. 

Blocq ging soepel, verwachting was kruisen in de haven maar waren maar 2 overstagjes. 1 om in lijn met de haven te komen en 1 voor de steiger kon niet beter. Draaien was oorspronkelijk bedacht over de kont werd de kop ging als nog mooi snel. 

 

Blocq Lelystad Urk

Tuig er weer op en gas, Lets go. Naar binnen gegaan om lunch te maken samen met Nina berg yolo broodjes gebouwd. Zelfs een paar met zalm gemaakt heel nice. De verbaasde reacties waren leuk. 

In de sluis naast de Gulden Belofte die nog mee doet voor de winst. Heel verhaal mand: wees snel niet samen kutten in Urk. Even kijken hoe laat het is, oh ja 5 over race gaat lukken. 

Urk ging mooi ook al was het anders dan gepland. Een vrachtschip, binnenvaarder en visser blokkeerde eigenlijk alle kade op 15 meter na. Aangelegd op de hoge wal aan de overkant van het vrije gedeelte. Ging wat hard eerste 2 lijnen op een paal laten hangen 3e lijn wou wel. Zelf een sprintje getrokken om de 2 lijnen op te halen. Vervolgens afgezakt op de jaaglijn naar de juiste kant. Renner van boord en weer aan boord, naar de hoge kant gejaagd, zeilen er weer op, fok bak, jaaglijn moeten snijden en volle bak weg geknald. Gelukkig ook het kleine stukje jaaglijn meegenomen. 

Totale tijd Urk: 13 minuten " * clicks tongue * noice" lachend al weer weg voor dat de Gulden Belofte in de buurt was

 

Urk Workum 

Laatste mijlen, ongeveer 25 mijl te gaan nog. Stuk aan de wind Urk uit gegaan voor een ondiepte nu wat af gevallen en op het vrouwen zand af. Chris rekent op 9 a 10 knopen. De Nico kan het prima hebben maar ze beweegt wel. Blij dat de lunch al geweest is, nu koken zou echt kut zijn. Met de rest van de bitterballen in de rust stand. Ben de tel kwijt met dutjes. 

Best wel wat gestampt en gerold, net het vrouwen zand bij Stavoren gerond en het ergste is er wel af. Corneel is alleen wel echt als een beest aan het sturen. Beste een workout als ik het zo zie. 

Paar golven vanaf achter  over het achterdek da's nieuw maar ook wel gaaf. Nog bijna 2 skutsjes van de stront ingehaald maar omdat die verder in Workum finishen toch maar voor laten gaan. 

Applaus van meerdere kanten tijdens het soal in varen altijd leuk. Nu naast de Deinemeid aangemeerd. We hebben het weer afgerond dit jaar!

Dek opgeruimd nu tijd voor you guessed it bier en frituur!

 

Workum avond 1

6 bier verder, bende frituur snacks, halve wege chili bouwen en 12 minuten de escalatiemix, in wordt een mooie avond.

 

Workum avond 2

De uitslag is bekend! Was nog wel spannend deels door protesten die nog liepen door ons touché in Lemmer. Onze motorminuten zijn kwijtgescholden! We doen ineens weer mee voor de winst. Het onmogelijke is verder gebeurt de Deinemeid en de Eenvoud hebben precies de zelfde tijd neer gezet na 3 dagen zeilen met 22:57:00 gezamenlijke eerste plek bizar. We hebben met de Nico de tweede tijd neergezet met 25:28:00 heel erg tevreden mee. We hebben best wel wat prijzen binnen gezeild trouwens. Snelste tijd traditionele navigatie dus hebben we nu weer het wisselkompas, derde plek met onze creatieve opdracht (beurtveer bordspel gemaakt op een IJsel/Markenmeer kaart) en  waar ik persoonlijk het meest trots op ben tweede tijd in het haven klassement op maar 4 minuten achter de Eenvoud. 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen