Wedstrijdskûtsje de Swanneblom

Sinds 2015 vaart een wedstrijdteam van Mayday op de in 1913 gebouwde Swanneblom. Het schip is eigendom van Age Veldboom en ligt in Earnewâld (of Eernewoude) Friesland. Al jaren vaart de Swanneblom mee in de klasse a-klein tijdens het IFKS en heeft in 2004 zelfs gewonnen. Als voorbereiding op dit kampioenschap werden in het voorseizoen zo’n vier à vijf wedstrijden gevaren en elke week een avond getraind.


Door de corona omstandigheden heeft Mayday twee jaar stil gelegen met het varen op een skûtsje en is de eigenaar bezig met het schip te verkopen. Daardoor zijn er op het moment afspraken met de eigenaar en Mayday gemaakt dat we wel gebruik mogen maken van het schip, alleen op het moment geen wedstrijden mogen varen. Om je toch een beeld te geven van wat Mayday sinds 2015 met de Swanneblom heeft beleefd staat hier onder iets meer uitleg over het varen met een skûtsje.


Het IFKS

Het IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) vind elk jaar plaats in augustus en is het grootste evenement op het gebied van wedstrijdzeilen op skûtsjes.

Iedere dag zijn er in een ander dorp of stad in Friesland wedstrijden in verschillende klassen. De klassen die bestaan zijn de C, B en A klasse, met een aparte klasse voor skûtsjes tot 17,10 meter, de a-klein. In de laatste klasse strijden we tegen zo’n 15 andere skûtsjes.

Het wedstrijdteam

Het wedstrijdteam bestaat uit 15 personen. Iedereen heeft aan boord zijn eigen functie. Voorbeelden van functies aan boord zijn: tacticus, grootschoot, fok, lier, trim, zwaarden. Elke functie doe je samen met meerdere personen.

Door de verschillende functies aan boord is de ervaring met (wedstrijd)zeilen die nodig is heel divers. Het loopt uiteen van een tacticus die ervaring moet hebben met wedstrijdzeilen tot een zwaardman/vrouw die minder zeilervaring nodig heeft. Hierdoor is het team voor iedereen toegankelijk en kan iedereen mee varen op het schip.

Wedstrijden

Om goed voorbereid aan het IFKS te beginnen en om het team te meten met de tegenstand werden er vier voorjaarswedstrijden gevaren: Skûtsjesilen Langweer, de Princenhoftocht, Lemmer Ahoy en de Slach om Heech. In deze weekenden werden er meerdere wedstrijden op een dag gevaren en doen de meeste schepen uit onze klasse ook mee.

Daarnaast was er ook altijd de optie om mee te doen aan het SLAK, een skûtsje wedstrijd met alleen studenten uit het hele land

DSC_0059.jpg
DSC_0010.jpg
skydrone_lemmer1.jpg
DSC_0553.jpg
DSC_0954.jpg
DSC_0604.jpg

Onze sponsoren