Wedstrijdskûtsje de Swanneblom

Wedstrijdskûtsje de Swanneblom

Sinds 2015 vaart er elk jaar een wedstrijdteam van Mayday op de in 1913 gebouwde Swanneblom. Al jaren vaart de Swanneblom mee in de klasse a-klein tijdens het IFKS en heeft in 2004 zelfs gewonnen. Als voorbereiding op dit kampioenschap worden in het voorseizoen zo’n vier à vijf wedstrijden gevaren en elke week een avond getraind.
Het schip is eigendom van Age Veldboom en ligt in Earnewâld (of Eernewoude) Friesland.

IFKS
Het IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) vind elk jaar plaats in augustus en is het grootste evenement op het gebied van wedstrijdzeilen op skûtsjes.
Iedere dag zijn er in een ander dorp of stad in Friesland wedstrijden in verschillende klassen. De klassen die bestaan zijn de C, B en A klasse, met een aparte klasse voor skûtsjes tot 17,10 meter, de a-klein. In de laatste klasse strijden we tegen zo’n 15 andere skûtsjes.

Het wedstrijdteam
Het wedstrijdteam bestaat uit 15 personen. Iedereen heeft aan boord zijn eigen functie. Voorbeelden van functies aan boord zijn: tacticus, grootschoot, fok, lier, trim, zwaarden. Elke functie doe je samen met meerdere personen.
Door de verschillende functies aan boord is de ervaring met (wedstrijd)zeilen die nodig is heel divers. Het loopt uiteen van een tacticus die ervaring moet hebben met wedstrijdzeilen tot een zwaardman/vrouw die minder zeilervaring nodig heeft.

Verantwoordelijkheden team
Naast het wedstrijdzeilen wordt ieder bemanningslid verantwoordelijk gemaakt voor een van de organisatorische taken binnen het team. Denk aan zaken als: promo, organisatie voor klussen, sponsoring etc. Daarnaast vaart het team zelf het schip over van en naar het wedstrijdwater.

Trainingen
Vanzelfsprekend gaan we ook trainen. Het exacte trainingsschema is nog niet bekend, maar de meeste trainingen zul waarschijnlijk 1 weekenddag eens in de zoveel weken zijn. De trainingen beginnen medio maart in Earnewâld en de eerste datum is al bekend, deze vind je achterin het boekje terug. ! Earnewâld ligt op zo’n 40 minuten rijden met de auto van Groningen en is in 50 minuten bereikbaar met het openbaar vervoer. Als bemanningslid wordt je bij de trainingen en alle wedstrijden aanwezig geacht. !

Wedstrijden
Om goed voorbereid aan het IFKS te beginnen en ons te meten met de tegenstand worden er vier voorjaarswedstrijden gevaren: Skûtsjesilen Langweer, de Princenhoftocht, Lemmer Ahoy en de Slach om Heech. In deze weekenden worden er meerdere wedstrijden op een dag gevaren en doen de meeste schepen uit onze klasse ook mee.
Daarnaast kun je er ook voor kiezen mee te doen aan het SLAK, een skûtsje wedstrijd met alleen studenten uit het hele land.

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich tot 4 februari 0.00 aanmelden door te mailen naar IFKS@gszmayday.nl. Leg in je motivatie uit wat jij bij wilt gaan dragen aan het skûtsjeteam en op welke positie jij jezelf graag ziet aan boord. Waar ben je goed in; zowel qua zeilen als qua organisatie?
Na de sluiting van de sollicitatieronde wordt een selectie van geschikte kandidaten gemaakt. Dit wordt gedaan door Tenny van Balen, Willem van Nuland en Brandt de Vries. Leg in je motivatie uit wat jij bij wilt gaan dragen aan het skûtsjeteam en op welke positie jij jezelf graag ziet aan boord. Waar ben je goed in; zowel qua zeilen als qua organisatie? !

Vragen
Lees het Skûtsje wedstrijdteam info boekje voor alle informatie die je nodig hebt!

Mocht je nog vragen hebben dan kun je mailen naar skutscie@gszmayday.nl

Data 2020
Klusdag 15 maart
Optuigdag en Trainingsdag 21 en 22 maart
Eerste training 30 maart
Skûtsjesilen Langwar 18 en 19 april
Lemmer Ahoy 21 t/m 23 mei
SLAK (optioneel) 29 mei t/m 1 juni
Slach om Heech 20 en 21juni
IFKS 1 t/m 8augustus

Volg het team ook op Facebook!