Wedstrijdskûtsje de Swanneblom

Wedstrijdskûtsje de Swanneblom

Sinds 2015 vaart er elk jaar een wedstrijdteam van Mayday op de in 1913 gebouwde Swanneblom. Al jaren vaart de Swanneblom mee in de klasse a-klein tijdens het IFKS en heeft in 2004 zelfs gewonnen. Als voorbereiding op dit kampioenschap worden in het voorseizoen zo’n vier à vijf wedstrijden gevaren en elke week een avond getraind.
Het schip is eigendom van Age Veldboom en ligt in Earnewâld (of Eernewoude) Friesland.

IFKS
Het IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) vind elk jaar plaats in augustus en is het grootste evenement op het gebied van wedstrijdzeilen op skûtsjes.
Iedere dag zijn er in een ander dorp of stad in Friesland wedstrijden in verschillende klassen. De klassen die bestaan zijn de C, B en A klasse, met een aparte klasse voor skûtsjes tot 17,10 meter, de a-klein. In de laatste klasse strijden we tegen zo’n 15 andere skûtsjes.

Het wedstrijdteam
Het wedstrijdteam bestaat uit 15 personen. Iedereen heeft aan boord zijn eigen functie. Voorbeelden van functies aan boord zijn: tacticus, grootschoot, fok, lier, trim, zwaarden. Elke functie doe je samen met meerdere personen.
Door de verschillende functies aan boord is de ervaring met (wedstrijd)zeilen die nodig is heel divers. Het loopt uiteen van een tacticus die ervaring moet hebben met wedstrijdzeilen tot een zwaardman/vrouw die minder zeilervaring nodig heeft.

Verantwoordelijkheden team
Naast het wedstrijdzeilen wordt ieder bemanningslid verantwoordelijk gemaakt voor een van de organisatorische taken binnen het team. Denk aan zaken als: promo, organisatie voor klussen, sponsoring etc. Daarnaast vaart het team zelf het schip over van en naar het wedstrijdwater.

Trainingen
Vanaf medio maart wordt er getraind. Dit is een combinatie van avondtrainingen en weekendtrainingen. Dit doen we in Earnewâld Friesland. Het echte skûtsjedorp ligt op zo’n 40 minuten rijden met de auto van Groningen en is redelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Wedstrijden
Om goed voorbereid aan het IFKS te beginnen en ons te meten met de tegenstand worden er vier voorjaarswedstrijden gevaren: Skûtsjesilen Langweer, de Princenhoftocht, Lemmer Ahoy en de Slach om Heech. In deze weekenden worden er meerdere wedstrijden op een dag gevaren en doen de meeste schepen uit onze klasse ook mee.
Daarnaast kun je er ook voor kiezen mee te doen aan het SLAK, een skûtsje wedstrijd met alleen studenten uit het hele land.

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich tot 12 januari 0.00 aanmelden door te mailen naar IFKS@gszmayday.nl. Leg in je motivatie uit wat jij bij wilt gaan dragen aan het skûtsjeteam en op welke positie jij jezelf graag ziet aan boord. Waar ben je goed in; zowel qua zeilen als qua organisatie?

Vragen
Check DIT INFORMATIEBOEKJE voor alle informatie die je nodig hebt!

Mocht je nog vragen hebben dan kun je mailen naar skutscie@gszmayday.nl

Data 2018
Skûtjsesilen Langwar
14 en 15 april

Prinsenhoftocht
28 april (onder voorbehoud)

Lemmer Ahoy
10, 11, 12 mei

SLAK
19, 20, 21 mei

Slach om Heech
16 en 17 juni

IFKS
18 t/m 25 augustus

Volg het team ook op Facebook!