Watertank

Van MaydayWiki

(Doorverwezen vanaf Cementeren)
Ga naar: navigatie, zoek

De NM heeft twee watertanks, een aan bakboord en een aan stuurboord, ter hoogte van de mast. Beide tanks kunnen ongeveer 1100 liter bevatten, dus totaal is er 2200 liter beschikbaar. De tanks zijn van staal, de stuurboord tank heeft een peilglas. Tussen de tanks loopt een leiding, zonder afsluiter. De tanks staan dus altijd met elkaar in verbinding.

Zie ook: watersysteem

Inhoud

[bewerk] Onderhoud

[bewerk] Cement soort

Af en toe schoonmaken van binnen, zie onderhoudsplan. Mangaten zijn via de gang en kluskast te bereiken. De tanks zijn van binnen gecementeerd. Dit om het staal te beschermen en de waterkwaliteit te verbeteren. Cement doodt namelijk bacterien. Als de cementen binnenhuid onvoldoende dekkend is geworden, nieuwe laag aanbrengen. Gebruik hiervoor Portland cement, dit is een hele fijne dunne cement. Kijk bij aanschaf van Portland cement naar de codering. Verschillende cement-types worden worden onderscheiden met de codering CEM-I t/m CEM-V gevolgd door een cijfer en een letter. Bepaalde types Portland cement bevatten poederkoolvliegas en zijn daardoor ongeschikt voor drinkwatertanks.”

Geschikte typen cement zijn:

  • CEM I 42,5 N (oude naam: portland A) (zeer geschikt)
  • CEM I 52,5 R (oude naam: portland C) (zeer geschikt)
  • CEM III/B 42,5 N (oude naam: hoogoven A) (geschikt)

Belangrijke aandachtspunten voor de codering van cement:

  • De letter V na de streep, staat voor de romeinse 5 (CEM-V), dit type is ongezond, maar wordt eigenlijk alleen in de VS en Canada gebruikt.
  • Types met een M niet gebruiken i.v.m. gezondheid.
  • Portland A is een oude term die over het algemeen naar een CEM-I type verwijst. Maar er bestaan ook types Ia, IIa en IIIa welke grotendeels overeen komen met types I, II en III. Ook al zijn die types alleen beperkt verkrijgbaar in de VS en Canada, is alleen de aanduiding portland-A cement zonder V of M erachter niet een eenduidig beschrijving en kan dus anders geïnterpreteerd worden.

Cement eigenschappen

[bewerk] Waterglas

Voeg bij het cement nog 'waterglas', dit om het cement waterdicht te maken. Natriumsilicaat wordt ook gebruikt om vloeren, muren en/of betonwanden waterdicht te maken. Op bestaande vloeren, muren en/of betonwanden aanbrengen met een kwast of roller. Bij nieuw werk mengen door de specie en er ontstaat een waterdicht eindproduct.

Het is verkrijgbaar bij een goede drogisterij.

[bewerk] Aanbrengen

Aanbrengen met een grote brede kwast.

Let erop dat bij het cementeren van de tanks de hoofdafsluiter naar de hydrofoor op de SB tank dicht staat. Ook is het verstandig in de tank de opening naar deze leiding met een kurk, of iets dergelijks, af te sluiten tijdens het cementeren. Op deze wijze voorkom je dat er brokjes cement en zand later in de hydrofoor komen. Uit ervaring is namelijk gebleken dat de hydrofoor niet meer werkt als er dergelijke rommel in het pomphuis komt.
Vóór ingebruikname van de tanks moeten deze eerst goed uitgeveegd worden om eventueel losse delen te verwijderen.

[bewerk] Vulopeningen

De vulopeningen van de watertanks aan dek zijn over niet al te lange tijd aan vervanging toe. Door de opbouw van roest onder de tankdoppen vervormen deze. De SB tankdop kan al lange tijd niet open en de BB tankdop is steeds moeilijker te openen.

[bewerk] Uitgevoerd onderhoud

Begin mei 2012 zijn beide watertanks weer volledig gecementeerd.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen