Maydayly 5 – Commissaris Nicolaas Mulerius

Deze week had ik gelukkig genoeg redenen om ondanks alles toch op onze mooie Nico te zijn. Mensen konden bestelde kleding bij mij ophalen, waardoor ik een paar uurtjes aan boord zat, veelal bezig met de keerkoppeling of andere bestuurstaken, totdat iemand aan boord
stapte of, in de meeste gevallen, voorzichtig naar binnen keek of op een raampje van de roef klopte. Het verbaasde mij enigszins maar is eigenlijk wel logisch, veel van de eerstejaars waren nog maar een paar keer of zelfs helemaal niet op de Nico geweest. Ik was hierdoor perplexed, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat het zo ver van mijn beleving af staat, ik zie het schip bijna als een tweede thuis.

Verder heb ik mij natuurlijk bezig gehouden met een taak die ieder jaar weer terug lijkt te komen, voor elke NM. Dit is het repareren of vervangen van een essentieel of groot onderdeel van het schip. In mijn geval geen grootzeil, kluiverboom of zwaard (onderhand zijn bijna alle rondhouten al een keer vervangen), maar was het motorruim aan de beurt. De keerkoppeling lijkt het begeven te hebben, of althans, is zo beschadigd dat we er niet meer mee kunnen varen. Dus nu houdt ik mij veel bezig met het uitzoeken van onze verzekeringspolis, bellen met schippers en monteurs en rekenen wat nou de beste optie is. Je komt zo in contact met allerlei mensen uit allerlei plekken, van de fabrikant in Engeland tot een uit de hand gelopen hobbyist in Nieuw- Amsterdam (niet New York, deze ligt in Drenthe). Scheelt dat we nu de komende twee weken dicht zijn, dat geeft wat ademruimte. We kunnen nu toch niet varen. Op zichzelf is dit een hele trieste stelling, maar zo heeft elk nadeel, hoe groot en vervelend ook, toch nog een klein lichtpuntje.

Tussendoor nog even alle zeilen van de Nico afgeslagen met mensen van de kluscie, op de laatste dag dat het nog kon. Plan was eerst om dit volgende week pas te doen, maar het was toch wel fijn om te doen met meer dan twee mensen. Toen we ook nog dicht moesten kon het niet anders dan dit op woensdag te doen, en uiteindelijk viel de klus enorm mee. Helaas geen race om dit weekend naar uit te kijken, die is net als alle andere races afgelast.
We zouden dit jaar voor het eerst meedoen aan de Waddenrace, een race vanuit Harlingen waarbij verschillende wadden havens aangedaan moeten worden. Gelukkig is er in het voorjaar al een nieuwe datum geprikt, en de editie voor volgend jaar staat ook vast dus we hebben er als alles goed gaat een mooi evenement bij. Laten we daar met zijn allen naar toe werken en naar uitkijken, al die mooie momenten die nog moeten komen!